Hvorfor går norske musikkfestivaler konkurs?

konserten

Den største festivalen som har gått konkurs er kollen festivalen i Oslo. Det er flere måter og vurderer om en festival er størst og de fleste bruker tallene til sin egen fordel. Kollen Festivalen kan skryte av flest besøkende pr dag og dermed Norges største konsert. Dette var en nykommer av en musikkfestival som skulle etablerer seg i Kollen med stor K, og konsertene var rundt selve hoppbakken. Det var over 24 artister som skulle spille på de tre scenene og de hadde store navn på listen som Rihanna og Kiss.  Året før var Rihanna i Oslo spektrum og holdt en konsert som ble utsolgt på 4 minutter etter at salget startet. Billettprisene i Oslo spektrum lå på rundt 600 kr pr besøkende og solgte ut over 10 000 billetter.

Andre kjente artister var Turboneger, Alison Krauss & Union Station feat. Jerry Douglas, Billie Idol, Team Dream, Noel Gallagher’s Flying Birds, Bjørn Eidsvåg, Kelis, Katy B, Raga Rockers, Magnet, Envy, LidoLido, Marit Larsen, Vinni, Glas Vegas, Christina Perri, Little Dragon, den svenska bjørnstammen og ikke minst Sivert Høyem. Og mulig kollen tåke som ofte er nevnt i Holmenkollen sammenhengen og det skulle også vise seg å bli et lite mareritt for fredagens konsert. Rett før Noel Gallagher-konserten var det ganske tett tåke, så tett av besøkende som hadde VIP-billetter valgte å gå ned til området nedenfor for å se om sikten var bedre, noe den dessverre heller ikke var. På ti meters avstand kunne man kimte noe av scenen, men på 30 meter var det kun konturene av selve scenen som var synlig. Det regnet også kraftig i morgentimene og ut på dagen på fredag, noe som også kan holde igjen folk som ikke allerede har bestilt og betalt billetter. Regnet lettet imidlertid før festivalen begynte.

Budsjettet

De hadde også budsjettert seg med ett underskudd for å få festivalen på beina til kommende år, men kanskje ikke så mye som 27 millioner norske kroner. Holmenkollen festivalen hadde plass til 30 000 betalende gjester hver dag. Festivalen var over to dager, fredag og lørdag. Så i bestefall så skulle festivalen ha 60 000 gjester totalt. Problemet var at de kun fikk 18 0000 og 16 000 besøkende disse dagene. De hadde budsjettert med 20 000 mennesker hver dag. Så publikums-underskuddet var på 6 000 betalende besøkende i forhold til hva de hadde regnet med, og håpet opp fullsatte konserter var 26 000 plasser unna.

Det største problemet var nok at det var flere store happenings samtidig i Oslo. Den store kommersielle VG-lista Topp 20 som holdes gratis på rådhusplassen midt i Oslo sentrum dro nok en god del besøkende som kanskje eller ville vurdert å ta t-banen opp mot kollen denne fredagskvelden. Katie Melua holdt også konsert på Akershus festning samme kveld, men fotball EM har en pause akkurat denne fredagen. Historisk sett er dette en god dag for kultur Oslo. Det har aldri vært så mye på menyen å velge mellom på samme dag, men som arrangør blir dette utfordrerne. Selv om man mener at de andre ikke er konkurrerende bedrifter.

 

De gikk med 27 millioner i underskudd det første året selskapet bak kollen festivalen AIR Oslo AS arrangerte konserter. AIR Oslo eies av Air Productions som også eier Air Stavanger og Døgnvill i Tromsø og Rått&Råde i Stavanger. Det er usikkert hva som skjer med disse festivalene, men disse skal være egne selskaper og skal kunne sikres utenom konkursen.

Hva koster det å få de kjente artistene med?

Rihanna koster om lag 12 millioner norske kroner i fast honorar og såkalte riders for en kveldskonsert. Henne har med seg ett reisefølge på 55 personer som også dekkes av de 12 millionene. Til sammenligning hadde Gallaghers kun 11 personer i sitt følge. Justin Bieber skal ha 8 millioner norske kroner og den mestselgende artist for øyeblikket Adele går for 4 millioner norske kroner. Norske artister er et hakk lavere i kostander. Morten Abel koster rundt 300 000 norske kroner (ubekreftet) og Rune Rudberg koster opptil 30 000 norske kroner. Men som alt annet er det tid og sted og antall publikum som har mest å si for prisen.

konsertene

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *