DAB+

DAB, står for Digital Audio Broadcasting og på norsk er det digital radio, mot den analoge FM radioen.

Vi som hører på musikk på radioen til vanlig vil få enda flere radioen kanaler å velge imellom slik at vi kan velge akkurat den kanalen som passer oss. For eksempel har P4 kommet med mange forskjellige nye radiokanaler som:

  • P5 Hits
  • P6 Rock
  • P7 Klem
  • P8 Pop
  • P9 Retro
  • P10 Country

Lyden skulle bli ganske god nå som DAB+ kom, men som sin eldre bror har også dette nettet en fast båndbredde som begrenset. Og med mange radioer kanaler må det deles ut likt i bitrate. Det betyr at lydkvaliteten går ned på samtlige kanaler. En vanlig DAB radio kanal har cirka 80 kbps, noe som er under det vi kaller god lyd på 128 kbps. Vi har sett enkelte NRK radioprogrammer blitt kringkastet på 20 kbps. Da hjelper det lite å tilby mange DAB radio kanaler når lyden er så dårlig. At lyden er dårlig er lettest å høre gjennom ett godt bilanlegg eller stort stereoanlegg hjemme i stua. Her vil kvaliteten på lyden høres så dårlig ut at det ikke kommer til å bruke i norske hjem over tid.

Teknikken tas igjen

Etter hvert etter at DAB teknologien kom på 1980 tallet har det skjedd mye på den teknologiske fronten i verden. Hvis vi isolerer DAB og FM er det generelt flere fordeler for folk flest med DAB. Men ingenting er sort hvitt. I dag (juli 2017) tilbyr de fleste mobiltelefonselskapene gode priser på brukt av 3G eller 4g, samtidig som de aller fleste har trådløst Wifi i hjemmene sine. Populære strømningstjenester som Spotify og andre har kommet på banen ved å tilby musikk over internett. Dette har ingenting med DAB radio eller dens teknologi og gir bedre lyd. Det store spørsmålet er om det hadde vært mer gunstig for As Norge å heller bruke pengene på å bygge ut 4g nettet i Norge slik at vi alle kunne hatt internett dekning i hele landet og dermed fått gode signaler for musikken vår, over alt. Det er også mange fordeler i tillegg til at det er musikken som kommer frem så her kunne det være mye å hente av fordeler. Vi er redd nå som FM nettet er i ferd med å slukkes at internett radio og strømmningstjenestene begynner å bli store at folk ikke vil ta i bruk DAB+ teknologien uansett. Da det finnes billigere og bedre muligheter der ute. NRK selv gir ut fantastiske 320 kbps i sin nettradio som alene knuser DAB+ på kvalitetslyd!

Dekning

I byer som Oslo og Bergen er det vanskelig å få dekning inne i boligen hvis senderen står langt unna boligområdet. Konsekvensen er at DAB+ radioene må ofte stå i vinduskarmene eller andre steder som antennen kan rettes ut mot. I et FM nett ville du sannsynligvis hørt radioen bedre da denne gir svakt sus i stedet for å kutte lyden helt som DAB+ radioene. Dette er forbi DAB+ teknologien er digital og da dreier det seg om av og på, eller 1 og 0`ere som avgjør hva du hører.

DAB+ i utlandet

Det er ikke bare Norge som har begynt å gå over til DAB+. Storbritannia og Danmark er også godt i gang med utbygging av nettet. Den eneste forskjellen er at Norge har valgt å slukke FM nettet. Det er det ingen av de andre landene som har planer om på kort sikt. Og siden de ikke skal legge ned FM nettet mottar ikke DAB+ noe særlig motstand i folket siden de som vil kan fortsatt benytte seg at de analogsignalene fra FM nettet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *